Oke

Oke

2011-02-02

Regula celor 5 secunde.

Sunt convins ca ai auzit de regula celor 5 secunde. Regula se refera la timpul in care o bucata de mancare poate sta pe jos.Si apoi sa poata fi consumata . Totul a inceput de la o gluma care la urma s-a transformat in proiect stintific. Regula aceasta este interpretabila, normal. Sigur ni s-a intamplat tuturor sa scapam o bucatica gustoasa pe jos si sa avem dubii daca s-o aruncam la gunoi sau sa o ridicam si sa o mancam. Bineinteles, ca totul depinde si daca te vede cineva! Copiii, pe de alta parte, cu cat sunt mai mici, cu atat au mai putine prejudecati si nu ezita sa culeaga orice ar fi potential comestibil de pe jos. Doi cercetatori au luat mostre din doua feluri de mancare : felii de mere si drajeuri Skittles. Le-au aruncat pe jos in doua locatii diferite , in restaurant si in bar, pentru intervale 5 ,10 ,30 si 60 de secunde. De asemenea le-au testat si dupa 5 minute petrecute pe jos. Dupa care le-au testat microscopic pentru a vedea daca contin bacterii de pe jos. Nu au gasit bacterii pe mostrele de mancare care au stat pe jos 10 sau 30 de secunde. Bucatile de mar au adunat bacterii abia dupa un minut, iar drajeurile au adunat bacterii, abia dupa ce au stat pe jos 5 minute. Astfel, conform cercetatorilor, rezultatele dovedesc ca poti sa astepti cel putin 3o de secunde pana sa culegi mancarea scapata pe jos fara ca ea a fie contaminata cu bacterii. Eu cred insa, ca totul ramane la alegerea fiecaruia, iar sfatul meu este sa nu consumati alimentele daca au cazut pe jos, doar in cazul in care le puteti spala.

0 comments:

Post a Comment